Mantelzorg

Zorgt u langdurig voor iemand in uw omgeving? Dat heet mantelzorg. Die zorg is waardevol, maar vaak ook intensief. Onze zorgadviseurs helpen u graag in uw rol als mantelzorger. Met informatie en advies.

Nederland telt maar liefst 4 miljoen mantelzorgers. Vaak zijn dat partners, kinderen of buren van een zieke, oudere of iemand met een handicap of met psychische problemen. Mantelzorger zijn is bijna nooit een keuze; het overkomt je.

Wanneer bent u een mantelzorger?

  • U zorgt langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis.
  • U zorgt intensief en meer dan 8 uur per week voor een naaste.
  • U zorgt langer dan 3 maanden voor een naaste.

De meeste mensen die mantelzorger zijn, ervaren dit als waardevol en dankbaar werk. Het is alleen wel belangrijk dat u ook goed op uzelf blijft passen. Mantelzorgers lopen een groot risico op overbelasting.

Zorgt u voor een naaste?

Wanneer u zelf mantelzorger wordt, zijn er veel dingen waaraan u moet denken. Wilt u een overzicht? Download hieronder de Mantelzorgchecklist.

Mantelzorgerchecklist

Vergoedingen en hulp

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de waardering van mantelzorgers. Hoe de gemeente die waardering invult, bepaalt de gemeente. Veel gemeenten geven een blijk van waardering in de vorm van een attentie of een geldbedrag. Informeer bij het Wmo-loket van uw gemeente naar de mogelijkheden.

Mantelzorgservice

We helpen u graag als u een vraag heeft over mantelzorg.