Stap 2: Welke zorg kan ik kiezen? 

Zorg in een instelling

Als u kiest voor zorg in een instelling, dan krijgt u daar alle zorg en begeleiding die u nodig heeft. U wordt dan opgenomen in bijvoorbeeld een verpleeghuis of een woonvoorziening voor gehandicaptenzorg. Uw kamer wordt schoongemaakt en de instelling zorgt voor uw maaltijden.

U kunt kiezen uit alle zorgaanbieders waarmee het Zorgkantoor een contract heeft. In dit contract staan afspraken over de kwaliteit van zorg en de betaling. De zorgaanbieders waar het Zorgkantoor afspraken mee heeft, vindt u in de Zorgatlas. U spreekt zelf met de zorgaanbieder af welke zorg en ondersteuning u krijgt. U geeft hierbij uw wensen aan. Het kan u helpen om uw wensen vooraf op papier te zetten. De afspraken die u met de zorgaanbieder maakt, worden vastgelegd in een zorgplan.

Zorg thuis

Wilt u uw zorg thuis ontvangen? Bijvoorbeeld in een aanleunwoning, een aangepaste woning, een geclusterde woning of uw eigen (huur)woning? Dat kan, hiervoor gelden wel bepaalde voorwaarden. Het Zorgkantoor of de zorgaanbieder overlegt met u welke vorm van zorg het beste past bij uw situatie.

U kunt kiezen uit verschillende pakketten:

Let op: Wilt u thuis zorg ontvangen? Dan moet de door u gekozen zorg verantwoord en doelmatig zijn. Het Zorgkantoor controleert deze voorwaarden en neemt hierover een besluit. Bent u het niet eens met het schriftelijke besluit van uw Zorgkantoor? Dan kunt u bezwaar aantekenen

Een pgb. Zo werkt dat

U denkt erover zelf uw zorg in te kopen? Maar u wilt weten wat u te wachten staat? We leggen u in een paar stappen uit hoe het pgb werkt.

Zo werkt een pgb

Vormen van zorg

  • Zorg in een instelling
  • Zorg thuis

Volledig pakket thuis (vpt)

Modulair pakket thuis (mpt)

Persoonsgebonden budget (pgb)

Combinatie mpt en pgb

Deeltijd verblijf

Wat doet het Menzis Zorgkantoor voor u?

  • Zorgvuldig adviseren
  • Beoordelen of de door u gekozen zorg het beste bij uw situatie past
  • Beoordelen of de zorg verantwoord en doelmatig is
  • Toekennen van een pgb en extra gelden voor de zorg

Zorgatlas

Zoekt u een zorgaanbieder? De Zorgatlas helpt u hierbij. In de Zorgatlas staan alle zorgaanbieders waarmee Menzis Zorgkantoor een contract heeft afgesloten.

Naar de Zorgatlas

Veel voorkomende vragen

Wilt u contact met ons?