Actuele informatie

Informatie over het Persoongebonden Budget

U krijgt veel informatie over de Wet langdurige zorg (Wlz), PGB en zorg in natura waarin u diverse regels en procedures vindt. Op deze informatiepagina houden we u op de hoogte van nieuwe regelingen, zaken om goed op te letten en andere belangrijke informatie. We houden deze pagina up to date zodat u hier altijd het laatste nieuws vindt.

Special Jaarovergang

Het jaar 2017 is bijna voorbij. Dat betekent dat de SVB voor u de nodige voorbereidingen treft om het jaar goed af te sluiten en 2018 goed te beginnen. Maar u kunt zelf ook dingen doen om goed voorbereid 2018 in te gaan. Met deze special wil de SVB u daarbij helpen. 

Wlz-indiceerbaren

U heeft een PGB op basis van extramurale functies. U valt dus onder groep Wlz indiceerbaren. In de loop van 2016 bent u opnieuw beoordeeld door het CIZ. Uit deze beoordeling is gekomen dat ongeveer 75% van deze groep een Wlz indicatie heeft gekregen meestal met ingang van 1-1-2017. 25% voldoet niet aan de criteria voor de Wlz en zal uitstromen van de Wmo en/of Zvw. De uitstroomdatum stond gepland voor 31-12-2016. VWS heeft echter besloten om de uitstroom te verlengen naar 30-6-2017.

Informatiebulletins

Het informatiebulletin geeft u informatie over de wijzigingen in de langdurige zorg. Er staat informatie in over de tarieven, budgetgarantie en de Wet minimumloon. Het informatiebulletin is meegestuurd met de toekenningsbeschikking voor 2018.

Bewuste-keuze-gesprek

U kunt voor een PGB kiezen als het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) heeft vastgesteld dat u recht heeft op langdurig verblijf in een zorginstelling of bij een indicatie met een zorgbehoefte langer dan een jaar als het gaat om persoonlijke verzorging en verpleging. Voordat u een budget krijgt, toetst het zorgkantoor of u hiervoor in aanmerking komt via een persoonlijk bewuste-keuze-gesprek.

PGB en buitenland

U mag uw PGB nog maar maximaal 13 weken per kalenderjaar gebruiken voor het inkopen van zorg tijdens verblijf in het buitenland. Als u langer dan 6 weken naar het buitenland gaat dan moet u dat melden aan het zorgkantoor. Het zorgkantoor kijkt dan of uw PGB aangepast moet worden aan het prijsniveau van het land waar u naar toe gaat.

Formulieren en folders

Als u graag wat meer informatie wilt, dan kunt u altijd kijken bij de folders. Hier vindt u bijvoorbeeld de folder 'Heeft u langdurige zorg nodig?' van het Menzis Zorgkantoor en de folder ‘Zelf uw zorg inkopen in 6 stappen’. Maar ook de folder 'Zelf uw zorg inkopen in 6 stappen' van ZiNL kan voor u interessant zijn. 

Zoekt u specifiek informatie over het budgetplan PGB of de tarievenlijst Wlz, dan kunt u beter kijken bij de
formulieren en folders voor budgethouders.

Meer informatie:

Om de website van Menzis zorgkantoor goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden gebruiken we cookies. Voor meer informatie, bekijk ons cookiebeleid.