Formulier Niet-geleverde Wlz-zorg door corona

Door het coronavirus kon uw zorgverlener misschien niet komen werken. Om uw zorgverlener niet in financiële problemen te brengen, heeft het ministerie van VWS u gevraagd om uw zorgverlener toch door te betalen als hij niet kon werken. Dit noemen wij niet-geleverde zorg. De niet-geleverde zorg houdt u zelf bij zodat u deze gegevens kunt doorgeven.

Let op: u kunt in 2022 geen gebruik meer maken van een vergoeding niet geleverde zorg.

Wanneer kunt u niet-geleverde zorg doorbetalen?  

 1. U of uw zorgverlener heeft corona en/of zit in quarantaine
  U kunt uw zorgverlener doorbetalen als er tijdelijk geen (volledige) zorg of ondersteuning kan worden geleverd omdat u of uw zorgverlener besmet is of in quarantaine moet.  

 2. De dagbesteding is (gedeeltelijk) gesloten 
  U kunt doorbetalen als de dagbesteding (gedeeltelijk) is gesloten, bijvoorbeeld als er een besmetting is of omdat de RIVM-richtlijnen niet gevolgd kunnen worden. 

 3. Uw zorgverlener krijgt een vaccinatie  
  De vaccinatie afspraak van uw zorgverlener moet zoveel mogelijk buiten werktijd ingepland worden. Is dit niet mogelijk? Dan kunnen deze uren als ‘niet geleverde-zorg’ worden uitbetaald. Uw zorgverlener kan hiervoor maximaal 2 uur worden doorbetaald. De reiskosten voor het vaccineren worden niet vergoed.

 4. Het dragen van een mondkapje is niet mogelijk 
  De regeling geldt ook als het dragen van een mondkapje niet mogelijk is. Bijvoorbeeld omdat u in de war raakt van een mondkapje of omdat u lipleest. Zonder mondkapje is het risico op een besmetting groter. Hierdoor kunnen er mogelijk minder zorgverleners bij u werken dan anders. De zorgverleners die niet kunnen werken, mogen in dit geval worden doorbetaald. Kunt u geen mondkapje dragen vanwege uw beperking of ziekte? Dan bent u ook uitgezonderd van de mondkapjesplicht in het personenvervoer

Niet-geleverde zorg bijhouden in administratie

Het is belangrijk dat u de niet-geleverde zorg goed voor uzelf bijhoudt. Dit doet u per zorgverlener.

 1. Is er sprake van een besmetting? Dan neemt u een schriftelijke bevestiging op in uw administratie. Bijvoorbeeld een verklaring van de GGD. 
 2. Kunnen de RIVM maatregelen niet worden gehandhaafd? En kan de dagbesteding hierdoor geen of minder zorg leveren? Dan wordt u hierover ge├»nformeerd door de zorgaanbieder. De zorgaanbieder maakt gebruik van het formulier ‘Verklaring dagbesteding pgb Wlz’. U bewaart het ingevulde formulier in uw pgb-administratie.
 3. Is er geen zorg geleverd door de vaccinatie van uw zorgverlener? Of omdat het dragen van een mondkapje niet mogelijk is? Dan maakt u in de administratie inzichtelijk dat er om deze redenen is gedeclareerd. 

Formulier

Download hieronder het registratieformulier niet-geleverde zorg en de verklaring dagbesteding pgb Wlz.

Formulier invullen

Let bij het invullen van het formulier goed op de volgende zaken:

 • Het gaat om gedeclareerde, niet-geleverde zorg.        
 • Elke zorgverlener heeft een eigen formulier.
 • Registreer ook de niet-geleverde uren zorg op basis van maandbetalingen
 • U kiest zelf of u de uren wilt registreren per uur, dagdeel, dag of maand. Zolang het totaal aantal uren maar klopt met de declaraties.
 • Zorg ervoor dat de registratieformulieren goed bewaard, ook nadat u deze gegevens met ons hebt gedeeld. De formulieren kunnen later nog een keer opgevraagd worden.

Waarom moet ik de niet-geleverde zorg bijhouden?

De tijdelijke pgb-maatregelen veranderen niets aan het declaratieproces. In het reguliere declaratieproces kunnen budgetverstrekkers niet zien of vervangende of extra zorg wel of niet geleverd is. U kunt dit onderscheid wel maken, omdat u weet welke zorg u wel en niet heeft ontvangen. Daarom vragen wij u dit bij te houden. Noteer de kosten op het registratieformulier voor uw eigen administratie.

Wat moet ik doen met het formulier niet-geleverde zorg?

In het formulier ‘Niet-geleverde zorg’ houdt u bij welke zorg wel betaald, maar niet geleverd is. Bewaar het formulier in uw eigen administratie. U hoeft het formulier niet op te sturen naar het zorgkantoor. Budgethouders zijn gevraagd om dit formulier voor 18 februari 2022 door te geven aan de SVB.  

 

 

Veelgestelde vragen over het coronavirus

Heeft u vragen over de Wlz en het coronavirus? We hebben de veelgestelde vragen op een rijtje gezet. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met ons op via Zorgadvies of afdeling pgb.

Voor actuele informatie en antwoorden op de meeste vragen over het coronavirus (COVID-19) kunt u terecht op de websites van de Rijksoverheid en het RIVM.