Toeslag extra kosten vanwege het coronavirus

Om de zorg tijdens de coronaperiode zo veel mogelijk te laten doorgaan, heeft VWS extra maatregelen genomen.

Heeft u thuis vervangende en/of extra zorg nodig door het coronavirus? Dan kunt u aanspraak maken op de toeslag 'Extra Kosten als gevolg van Corona (EKC)'. U mocht voor deze zorg professionele en niet-professionele zorgverleners inzetten.

Maakt u nog extra kosten door het coronavirus en de -maatregelen én komt u niet uit met uw budget? Dan kunt u hiervoor een EKC-aanvraag doen bij het zorgkantoor. Lees meer in het nieuwsbericht over de verlenging van de corona-regelingHet zorgkantoor toetst of het aangevraagde budget noodzakelijk is.

Maakt u gebruik van de verlenging? Vergeet dan niet om de datum in uw zorgovereenkomst ook aan te passen. U bent hier zelf voor verantwoordelijk.

Stappenplan toeslag

Veelgestelde vragen over het coronavirus

Heeft u vragen over de Wlz en het coronavirus? We hebben de veelgestelde vragen op een rijtje gezet. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met ons op via de afdeling pgb.

Vragen over uw pgb?

Bel: 088 222 49 49
(ma t/m vrij 10.30 - 15.30 uur)

Of stel uw vraag via ons contactformulier.

Aandachtspunt tijdelijke zorgovereenkomst/zorgbeschrijving

In een aantal situaties is het versturen van een wijzigingsformulier of zorgovereenkomst naar de Sociale Verzekeringsbank (SVB) nodig. Dit geldt voor de volgende situaties:

  • Wanneer er een tijdelijk wijzigingsformulier/zorgovereenkomst voor een bepaalde periode is ingediend voor een bestaande zorgverlener en deze terug gaat naar de “oude” situatie.
    Bijvoorbeeld: het maandbedrag van de zorgverlener is tijdelijk verhoogt en moet per 01-08-2020 weer naar het oude maandbedrag teruggezet worden.
  • Wanneer er een wijzigingsformulier/zorgovereenkomst voor onbepaalde tijd is afgegeven voor een extra zorgverlener ingezet tijdens de periode extra kosten Corona en deze niet in dienst blijft. In dit geval stuurt u een wijzigingsformulier beëindiging zorgovereenkomst op.

Worden mondkapjes, handschoenen en desinfecterende handgels vergoed?

Uw zorgverlener kan gebruikmaken van de algemene richtlijn Gebruik PBM (persoonlijke beschermingsmiddelen) buiten het ziekenhuis van VWS.

Heeft u een andere vraag? Bekijk onze pagina met veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen