Huishoudelijke hulp en einde van overgangsregeling per 31 december 2017

Heeft u een indicatie van het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) voor langdurige zorg? En ontvangt u Zorg thuis met een Modulair Pakket Thuis (dus MPT en geen VPT of PGB) of ontvangt u overbruggingszorg? Dan wordt sinds 1 april 2017 de hulp bij het huishouden geregeld door de Wet langdurige zorg (Wlz).

29 november 2017

Met huishoudelijke hulp wordt bedoeld het ondersteunen of het overnemen van huishoudelijke taken bij cliënten die door hun ziekte of beperking het huishouden niet (helemaal) zelf kunnen doen. Denk aan opruimen en schoonmaken van de leef/woonruimte, het wassen van kleding, boodschappen doen, bed opmaken en hulp bij bereiding van de maaltijd.

Een zorginstelling kan hier ongeveer 2,5 uur per week aan besteden. Is dit niet voldoende dan kunt u dit bespreken met uw zorgaanbieder. Uw zorgverlener kan met het Zorgkantoor de gewenste urenverdeling regelen.

 

De overgangsregeling voor huishoudelijke hulp loopt eind 2017 af

Bij de overgang van huishoudelijke hulp per 1 april 2017 vanuit de gemeente naar de Wlz, is voor cliënten een overgangsregeling vastgesteld. Dit betekent dat u in 2017 de omvang in uren huishoudelijke hulp blijft ontvangen zoals u die ook geleverd kreeg vanuit de gemeente. Na 31 december 2017 vervallen deze extra uren.

Wat betekent dit voor u?

Per 1 januari 2018 moet de hoeveelheid zorg en huishoudelijke hulp passen binnen uw zorgpakket. In de loop van 2017 gaat uw zorgaanbieder met u in gesprek om te bekijken hoe de huishoudelijke hulp per 2018 passend georganiseerd kan worden. Heeft u hierover vragen? Neem contact op met uw zorgaanbieder. U bespreekt dan samen hoe de zorg en huishoudelijke verzorging het beste voor u kan worden ingevuld.

Hulp of meer informatie?

Komt u er samen met uw zorgverlener niet uit? Wij helpen u graag. U kunt bellen met de zorgadviseur van het Menzis Zorgkantoor op telefoonnummer 088 222 42 42. We zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8:30 en 19:00 uur. 

Op de website van Menzis zorgkantoor worden cookies gebruikt. Dit doen we om het gebruik van de website te vergemakkelijken en om onze website te verbeteren op basis van analyses. We gebruiken ook cookies voor niet persoonsgerichte marketing doeleinden en voor social media toepassingen. Door op "ik ga akkoord" te klikken geeft u Menzis zorgkantoor toestemming voor het gebruik. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Meer informatie vindt u in  onze cookiepolicy.