SVB - zorgovereenkomst met derdenbeding

SVB vraagt om een zorgovereenkomst met derdenbeding

6 augustus 2018

Wat is een derdenbeding?

Vanaf 1 januari 2019 stelt de wet Regeling langdurige zorg (Rlz) een zorgovereenkomst met derdenbeding verplicht. Dit beding bevat afspraken waardoor eventuele vorderingen op uw zorgverlener verhaald kunnen worden, in plaats van op u.

Heeft u nog een lopende zorgovereenkomst zonder derdenbeding?

Bestaande zorgovereenkomsten waarin het derdenbeding nog niet is opgenomen moeten voor 1 januari 2019 zijn vervangen door een modelzorgovereenkomst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Wat merkt u hiervan?

Sommige budgethouders krijgen hierover binnenkort een brief van de SVB of hebben deze inmiddels ontvangen. Andere budgethouders later dit jaar. In deze brief vraagt de SVB u om een nieuwe zorgovereenkomst te maken waarin het derdenbeding is opgenomen. De SVB start alvast met het opvragen zodat zij en wij uw nieuwe zorgovereenkomst kunnen beoordelen.

Heeft u de nieuwe zorgovereenkomst, inclusief derdenbeding, al gebruikt met uw zorgverlener(s)?

Dan ontvangt u van de SVB geen brief en hoeft u niets te doen.

Wilt u ook andere wijzigingen opnemen in uw zorgovereenkomst?

Bijvoorbeeld veranderingen in uw zorg en/of wijziging van uw gegevens? Neemt u dan contact met ons op.

Waarom modelzorgovereenkomsten met een derdenbeding?

Per 1 april 2017 is het gebruik van een modelzorgovereenkomst voor nieuwe budgethouders en nieuwe en/of gewijzigde zorgovereenkomsten verplicht. De SVB stelt deze modelzorgovereenkomsten en wijzigingsformulieren vast, die verplicht gebruikt moeten worden door budgethouders en hun zorgverleners. In deze modelovereenkomst is een bepaling opgenomen die u beschermt in geval van fraude door de zorgverlener. Dit heet het ‘derdenbeding’.

Op de website van Menzis Zorgkantoor maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis Zorgkantoor toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.