De SVB vraagt om een zorgovereenkomst met derdenbeding

Update januari 2019 - Vanaf 1 januari 2019 stelt de wet Regeling langdurige zorg (Rlz) een zorgovereenkomst met derdenbeding verplicht. Heeft u een lopende zorgovereenkomst zonder derdenbeding? Dan moet u die vóór 1 juli 2019 vervangen door een modelzorgovereenkomst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Die termijn is verlengd: eerder was het nog 1 januari 2019.

6 augustus 2018

Wat is een derdenbeding?
Vanaf 1 januari 2019 stelt de wet Regeling langdurige zorg (Rlz) een zorgovereenkomst met derdenbeding verplicht. Dit beding bevat afspraken waardoor eventuele vorderingen op uw zorgverlener verhaald kunnen worden, in plaats van op u.

Heeft u nog een lopende zorgovereenkomst zonder derdenbeding?
Bestaande zorgovereenkomsten waarin nog geen derdenbeding staat, moeten vóór 1 juli 2019 (dit was eerst januari 2019) vervangen zijn door een modelzorgovereenkomst van de SVB. U heeft hier in 2018 al een brief over ontvangen van de SVB.

Gebruikt u al een zorgovereenkomst met derdenbeding?
Dan hoeft u niets te doen.

Wilt u ook andere wijzigingen opnemen in uw zorgovereenkomst?
Bijvoorbeeld veranderingen in uw zorg of wijziging van uw gegevens? Neemt u dan contact met ons op.

Waarom modelzorgovereenkomsten met een derdenbeding?
Per 1 april 2017 is het gebruik van een modelzorgovereenkomst verplicht voor nieuwe budgethouders en nieuwe en/of gewijzigde zorgovereenkomsten. De SVB stelt deze modelzorgovereenkomsten en wijzigingsformulieren op. U bent verplicht die te gebruiken. In de modelovereenkomst van de SVB is een bepaling opgenomen die u beschermt in geval van fraude door de zorgverlener. Dit heet het ‘derdenbeding’.

Op de website van Menzis zorgkantoor worden cookies gebruikt. Dit doen we om het gebruik van de website te vergemakkelijken en om onze website te verbeteren op basis van analyses. We gebruiken ook cookies voor niet persoonsgerichte marketing doeleinden en voor social media toepassingen. Door op "ik ga akkoord" te klikken geeft u Menzis zorgkantoor toestemming voor het gebruik. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Meer informatie vindt u in  onze cookiepolicy.