Termijn lage eigen bijdrage voor bewoners van instelling verkort

Gaat u in een instelling wonen? Dan betaalt u de eerste zes maanden de lage eigen bijdrage voor Wlz-zorg.

4 december 2018

Reden hiervoor is dat u in staat wordt gesteld om de bestaande verplichtingen met betrekking tot uw ‘oude huishouden’ af te wikkelen. U betaalt in deze periode dan geen dubbele woonlasten.

 

Vanaf 1 januari 2019 wordt de termijn van de lage eigen bijdrage verkort van zes naar vier maanden.

Gevolgen

  • Gaat u vanaf 1 januari 2019 (weer) in een instelling wonen? Dan betaalt u de eerste vier maanden de lage eigen bijdrage voor Wlz-zorg. Daarna betaalt u meestal de hoge eigen bijdrage.
  • Verlaat u op of na 1 januari 2019 de instelling om weer zelfstandig te gaan wonen? Raadpleeg dan uw zorgaanbieder. Uw zorgaanbieder kan namelijk een verklaring indienen zodat u de laatste vier maanden van het verblijf de lage eigen bijdrage betaalt.
  • Voor alles met een ingangsdatum van 31 december 2018 of eerder betaalt u zes maanden de lage eigen bijdrage.

Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) berekent voor u de eigen bijdrage voor Wlz-zorg. Met behulp van de rekenhulp van het CAK kunt u snel en eenvoudig een proefberekening van de eigen bijdrage maken.

 

Vragen?

Heeft u vragen over de eigen bijdrage? Of over welke situatie op u van toepassing is? Neem dan contact op met het CAK. Of bezoek de website van het CAK voor extra informatie over de wijzigingen in 2019.

Op de website van Menzis zorgkantoor worden cookies gebruikt. Dit doen we om het gebruik van de website te vergemakkelijken en om onze website te verbeteren op basis van analyses. We gebruiken ook cookies voor niet persoonsgerichte marketing doeleinden en voor social media toepassingen. Door op "ik ga akkoord" te klikken geeft u Menzis zorgkantoor toestemming voor het gebruik. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Meer informatie vindt u in  onze cookiepolicy.