Ingrijpen Zorgkantoor brengt rust in Dunya-dossier

Recent zocht Dunya Zorggroep via diverse media aandacht voor de financiële malaise waarin de organisatie zich bevindt. Als gevolg daarvan hing hen een faillissement én een boedelbeslag boven het hoofd. Om de rust te bewaren heeft het Zorgkantoor ingegrepen.

20 mei 2019

De organisatie gaf het Menzis Zorgkantoor de schuld, omdat die niet langer met de organisatie werkt. Het Zorgkantoor meldt echter dat dit staand beleid is op basis van fraudeonderzoek. In de diverse media, voornamelijk Omroep Gelderland en De Gelderlander is een voorlopige conclusie voor deze casus gemeld. 

Boedelbeslag 

Het Zorgkantoor heeft ingegrepen op de voormalige locatie van de Dunya Zorgroep aan De Kist in Elst. Vanwege financiële achterstanden werd daar dinsdag 14 mei boedelbeslag door de rechter opgelegd. Dat betekent dat een deurwaarder de organisatie uit het pand verwijdert en dat normaal gesproken ook de gehele inventaris geclaimd wordt door de schuldeiser.

Continuïteit borgen

Omdat er echter 8 cliënten in Elst verzorgd werden, heeft het Zorgkantoor haar rol gepakt om de continuïteit van zorg te borgen. Zo is er afgesproken dat de boedel zelf, denk aan zorgbedden, medicatie en ander zorgmateriaal, kon blijven staan en is de zorg overgenomen door een andere, wel gecontracteerde partij (Evital). Evital spreekt de taal en kan zorg bieden met respect voor de culturele achtergrond van de cliënten. Evital kreeg advies en expertise van een grotere zorginstelling; Pleyade.

Voor de patiëntveiligheid is een zorginstelling, wanneer zij door wat voor reden dan ook de zorg moeten overdragen, verplicht de cliëntdossiers over te dragen aan de nieuwe zorgverlener. Dat weigerde Dunya Zorggroep echter te doen.

Zorgkantoor grijpt in
Mede door de weigering van Dunya Zorggroep om de cliëntdossiers over te dragen, kon de veiligheid en continuïteit van zorg op locatie De Kist niet worden geborgd. Dat is beslist onaanvaardbaar. We hebben dit gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). We vinden dit een buitengewoon akelige situatie. Samen met Evital, Pleyade en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft het Menzis Zorgkantoor geprobeerd om op de huidige locatie kwalitatief goede en veilige zorg te blijven leveren. Mede doordat Dunya Zorggroep haar medewerking weigert, konden we de zorg op deze niet plek niet meer garanderen. Dit betreuren we ten zeerste. Dankzij de inzet van Evital, Pleyade en andere zorgaanbieders in de regio is er voor de cliënten een plek bij een andere instelling in de buurt gevonden.

Dit is echter een zeer pijnlijke stap, die ingrijpend is voor cliënten en hun familie en die het Menzis Zorgkantoor het liefste had willen voorkomen. Door de instelling van Dunya Zorggroep was de situatie echter onhoudbaar en was voortzetting van zorg aan locatie De Kist niet verantwoord.

Op de website van Menzis Zorgkantoor maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis Zorgkantoor toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.