Beëindiging regeling Wlz-indiceerbaren

Op 31 december 2019 eindigt de regeling Wlz-indiceerbaren. Deze gaat daarna over in reguliere wetgeving Wet langdurige zorg (Wlz).

24 mei 2019

Wat is de regeling Wlz-indiceerbaren?
Mensen in de groep ‘Wlz-indiceerbaren’ krijgen nu zorg op basis van overgangsrecht. Zij hebben nog recht op de zorg volgens hun laatste indicatie van vóór de Wlz. Met het overgangsrecht werd voorkomen dat deze mensen er in zorg op achteruit zouden gaan. Dit overgangsrecht loopt tot 1 januari 2020. Daarna valt uw zorg onder de Wlz.

U ontvangt bericht van het zorgkantoor
Valt u onder de groep Wlz-indiceerbaren, dan ontvangt u voor 6 juni een persoonlijke brief van het Zorgkantoor. Hierin staat uitgelegd wat het voor uw situatie betekent:

  1. Het kan gaan om een administratieve omzetting. U hoeft hiervoor zelf niets te doen. Of
  2. Het Zorgkantoor neemt uiterlijk 1 september contact met u op om uw persoonlijke situatie te bespreken en te zorgen dat u de zorg krijgt die u nodig heeft.

In een enkel geval kan het betekenen dat u een herindicatie aan moet vragen bij het CIZ. Is deze situatie voor u van toepassing? Dan staat dat in uw persoonlijke brief vermeld.

Is uw zorgvraag veranderd?
Is uw zorgvraag na 1 januari 2019 veranderd? Of verandert er de komende maanden iets in uw zorgvraag waardoor uw huidige budget of zorguren niet meer voldoende zijn? Neem dan contact op met het zorgkantoor. We helpen u graag zodat u ook vanaf 1 januari 2020 de zorg krijgt die u nodig heeft.

Zorg in natura
Krijgt u zorg in natura? Dan hoeft u niets te doen. We nemen contact op met uw zorgaanbieder.

Meer informatie
Antwoorden op de meest gestelde vragen vindt u hier. Dit document wordt door ZN actueel gehouden. Heeft u nog andere vragen, neem contact op met onze afdeling Zorgadvies. Dit kan van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur via telefoonnummer: 088 222 42 42. U kunt ook hulp vragen aan een onafhankelijke cliëntondersteuner bij u in de regio. Kijk op onze website voor een onafhankelijke cliëntondersteuner bij u in de buurt.

Op de website van Menzis zorgkantoor worden cookies gebruikt. Dit doen we om het gebruik van de website te vergemakkelijken en om onze website te verbeteren op basis van analyses. We gebruiken ook cookies voor niet persoonsgerichte marketing doeleinden en voor social media toepassingen. Door op "ik ga akkoord" te klikken geeft u Menzis zorgkantoor toestemming voor het gebruik. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Meer informatie vindt u in  onze cookiepolicy.