Wat kennen en kunnen bij een pgb?

Het regelen en beheren van een persoonsgebonden budget kan best ingewikkeld zijn. Daarom is het handig om vooraf te weten wat u moet kennen én kunnen om met een pgb om te kunnen gaan. De VNG, het ministerie van VWS, ZN en Per Saldo hebben op 26 augustus 2019 het kader pgb-vaardigheid gelanceerd.

28 augustus 2019

In het kader staan de 10 belangrijkste criteria voor pgb-vaardigheid uitgelegd. Het kader is opgesteld voor pgb's in de Wmo, de Jeugdwet, de Zorgverzekeringswet en voor de Wet langdurige zorg (Wlz). Binnen de Wlz beoordeelt het Zorgkantoor of u aan de voorwaarden van een pgb voldoet.
In het kader staan 10 belangrijke criteria voor pgb-vaardigheid met een toelichting. Het kader is een hulpmiddel zodat u weet welke kennis en vaardigheden er nodig zijn om met een pgb uw zorg in te kopen. Aan de hand van de punten kunt u zelf kijken of een pgb iets voor u is, of u ‘pgb-vaardig’ bent of dat u pgb-vaardig kunt worden.

De 10 eisen voor pgb-vaardigheid
U bent pgb-vaardig als u de volgende dingen kunt: 

1. een goed overzicht van uw eigen situatie houden.
2. weten welke regels er horen bij een pgb
3. en overzichtelijke pgb-administratie bijhouden.
4. Communiceren met de gemeente, zorgverzekeraar of zorgkantoor, de SVB en zorgverleners.
5. zelfstandig handelen en zelf voor zorgverleners kiezen.
6. Afspraken maken en bijhouden. En zich hier aan houden.
7. beoordelen of de zorg uit het pgb bij u past.
8. zelf de zorg regelen met 1 of meer zorgverleners.
9. zorgen dat de zorgverleners die voor u werken weten wat ze moeten doen.
10. U weet wat u moet doen als werkgever of opdrachtgever van een zorgverlener.

In de handreiking (pdf) staat bij ieder punt een toelichting. Alle informatie vindt u ook op rijksoverheid.nl

Hoe regel ik een pgb bij Menzis Zorgkantoor? Bekijk onze regelhulp

De 10 vaardigheden in een oogopslag? Bekijk deze infographic (pdf).


Op de website van Menzis Zorgkantoor maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis Zorgkantoor toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.