Indicaties
In de Menzis Zorgkantoorregio’s Arnhem, Groningen en Twente hebben 20.020 personen op peildatum 1 januari 2019 een indicatie voor de gehandicaptenzorg. In 2018 werden er 1041 herindicaties afgegeven en 960 nieuwe indicaties.
Het merendeel van de afgegeven indicaties betreft de VG (83%) en de LG (12%). Hieronder staat de verdeling van het aantal indicaties die afgegeven zijn in onze drie zorgkantoorregio’s voor de verschillende subsectoren.
Nieuwe klanten hebben vaker een laag zorgprofiel en daar waar het gaat om herindicatie betreft het in hoofdzaak de hogere indicaties. Met betrekking tot de nieuwe indicaties vragen we ons af of het om doorstroom vanuit het gemeentelijk domein gaat.
Wachtlijst
Het aantal klanten dat in mei 2019 actief wacht op plaatsing is gelukkig zeer beperkt, namelijk vier klanten. Het aantal niet-actief wachtenden is in mei 2019 toegenomen in vergelijk met mei 2018.
In Arnhem zien we een stijging van het aantal niet-actief wachtende klanten van 30 naar 79, in Groningen van 32 naar 56 niet-actief wachtende klanten en in Twente een stijging van 40 naar 45 niet-actief wachtende klanten. Het betreft voor het merendeel in de drie regio’s de VG3 (75) en VG6 (20). Van VG5, VG7 en VG8 zijn er slechts enkele niet-actief wachtenden. Begrijpelijk, want voor deze hogere zorgprofielen is de zorg ook minder goed uit te stellen.
Voor gezinnen met een kind met een beperking willen we meer mogelijkheden creëren om de, soms intensieve, zorg langer te kunnen volhouden. Met zorgaanbieders kijken we naar uitbreiding van logeerplekken en mogelijkheden voor deeltijd-wonen. Ook de inzet van gespecialiseerde begeleiding in de thuissituatie (bijvoorbeeld gespecialiseerde oppas) kan ouders ontlasten.