Samenwerking
Tijdens de zorgaanbiedersbijeenkomsten in maart 2019 hebben zorgaanbieders ons gevraagd om nadrukkelijker de verbinding op te zoeken met andere partijen. Menzis Zorgkantoor overlegt regelmatig met verschillende gemeenten over de aansluiting tussen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet langdurige zorg (Wlz). Een belangrijk thema waarin we nadrukkelijk samenwerking zoeken met gemeenten is de overheveling van de GGZ. Samen met gemeenten maken we prognoses voor omvang van de instroom en stemmen we onze inkoop waar mogelijk af. Concreet voorbeeld hierin zijn de kwaliteitsuitgangspunten die we in gezamenlijkheid vormgeven voor de Wlz.
Naast de overheveling van de GGZ hebben we regionaal werkagenda's vastgesteld waarin diverse thema’s opgenomen zijn, waaronder: Effectief samenwerken in de wijk, Clientondersteuning en Overgang 18-/18+. De werkagenda met regionale inkleuring is te vinden via de website www.werkagendamenzisgemeenten.nl.
Kennis delen
Ook met zorgaanbieders delen we kennis en proberen we knelpunten in de regio op te lossen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- Bijeenkomsten voor wijkverpleegkundigen om kennis en informatie te delen
- Het centreren van zorgaanbod voor dementerende ouderen met complexe psychiatrische problematiek in Twente
- Creëren van specifieke opvang van mensen met niet-aangeboren hersenletsel en bijkomende gedragsproblematiek in de regio Arnhem
- Ontwikkelen van een acute care unit voor ouderen in de Achterhoek
In Twente is met een aantal GZ-zorgaanbieders een structurele overlegtafel actief. Deze overlegtafel is in het leven geroepen om van elkaar te leren en diverse knelpunten te bespreken. We merken dat zorgaanbieders elkaar nu ook buiten de overlegtafels om sneller weten te vinden.
Omdat het beleid niet altijd aansluit bij de situatie van de individuele klant, gaan onze Zorginhoudelijk adviseurs steeds vaker in overleg over casuïstiek. Dit kan gaan om een individuele klant die een passende plek nodig heeft of de wijze waarop de zorg thuis ingericht kan worden om doelmatig en verantwoord thuis te wonen.
Als u meer informatie wenst over bovenstaande initiatieven neemt u dan contact op met uw zorginkoper.