Nico Moorman geeft in VWS-interview zijn visie op ondersteuning voor naasten

"We moeten nog veel meer begrip hebben voor naasten en hun problemen oplossen. Dat is de stap die we nu moeten zetten", dat zegt Nico Moorman, zorgexpert langdurige zorg bij Menzis in een interview met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

VWS heeft Moorman geïnterviewd vanwege de betrokkenheid van Menzis bij Pilot 5, het theaterstuk 'Lastige ouders en de film 'Waar de helden zijn'. De laatste twee gaan over de ernstig beperkte Jons en zijn familie. Vooral de film maakte indruk op Nico: "Die laat goed zien wat naasten allemaal tegenkomen, en dat komt écht binnen."

Dag en nacht

Maar ook in zijn persoonlijke leven heeft Moorman te maken met naastenzorg. "Ik zit ook in een zorgsituatie. Mijn schoonmoeder woont naast ons, met haar zoon, mijn zwager. Zij is bijna 99 en behoorlijk zorgafhankelijk. Hij is 69, verstandelijk beperkt en autistisch. Zij leunen dag en nacht op mijn vrouw en mij voor zorgtaken, regeldingen en het oplossen van problemen. Zelfs naaste familieleden beseffen niet wat het betekent als je zo continu wordt belast. Voor veel gezinnen geldt dat nog eens in het kwadraat. Die zijn echt 24 uur per dag aan het zorgen."

Lees het hele interview met Nico op de website van het VWS.