Welke zorg kan ik kiezen?

Vaak kunt u zelf kiezen hoe u de zorg wilt ontvangen. Samen met u kijken we naar de (on)mogelijkheden.

Kies de juiste zorg

Met een indicatie voor langdurige zorg kunt u vaak zelf kiezen hoe u de zorg wilt ontvangen. Thuis of in een instelling. Deze mogelijkheden worden ook wel leveringsvormen genoemd. Samen met u wordt er gekeken naar de (on)mogelijkheden.

Wij verwachten dat de langdurige zorg steeds vaker in de thuissituatie plaatsvindt. Kiest u voor verblijf in een instelling? Houd dan rekening met een wachttijd. Ook kunt u niet altijd geplaatst worden bij uw aanbieder van voorkeur.

Hoe kan ik mijn zorg ontvangen? 

U kunt kiezen hoe en waar u de zorg wilt ontvangen. We noemen dit leveringsvormen. Een leveringsvorm kan via zorg in natura, zoals verblijf in een instelling, het volledig pakket thuis (vpt) en het modulair pakket thuis (mpt). Maar ook via zorg in de vorm van een persoonsgebonden budget (pgb). We leggen hieronder de verschillen tussen zorg in natura en het persoonsgebonden budget uit.

Hulp bij het regelen?

Hulp nodig bij vragen over zorgbemiddeling, mantelzorg en de verschillende mogelijkheden? Neem contact op met de afdeling Zorgadvies.

Waar kan ik mijn zorg krijgen? 

Vaak kunt u zelf kiezen waar u de zorg wilt krijgen, thuis of in een instelling. Als Zorgkantoor sluiten we aan bij de beweging die al langer gaande is: zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan. Hieronder leest u meer over de mogelijkheden.

Welke zorg kan ik krijgen?

Het is goed om te weten dat de zorg die u kunt krijgen afhankelijk is van de gekozen leveringsvorm. Maar ook van uw zorgbehoefte. Zo zijn de zorgmogelijkheden bij verblijf met behandeling altijdruimer dan bij verblijf zonder behandeling en zorg thuis. 

Bekijk de Wegwijzer Langdurige zorg (pdf, 207 kB) voor een helder overzicht van de verschillen en overeenkomsten tussen de bestaande vormen in langdurende zorg.

We begrijpen dat dit best ingewikkeld is. Vraag uw zorgaanbieder of onze afdeling Zorgadvies naar de mogelijkheden in uw situatie.

Veelgestelde vragen