Digitaal formulieren ondertekenen voor uw pgb-aanvraag

Wilt u documenten voor uw pgb-aanvraag digitaal ondertekenen? Een formulier digitaal ondertekenen en opsturen is snel en makkelijk. We leggen u stap voor stap uit hoe u een pdf-formulier ondertekent.

Uitleg voor de gebruiker van een computer

Uw aanvraagformulier, wijzigingsformulier pgb en uw budgetplan zijn voorbeelden van formulieren die u digitaal ondertekend kunt aanleveren. De stappen en voorbeelden kunnen er anders uitzien, als u werkt via uw tablet of telefoon. Wij leggen u de stappen uit die u moet volgen als u via de computer werkt.

Stap 1: Adobe reader downloaden

Download op uw computer de Adobe Acrobat Reader. U downloadt dit programma op de website van Adobe.
Als u Adobe gebruikt via uw computer hoeft u zich niet aan te melden met een account. Als u Adobe op uw tablet of telefoon gebruikt, moet u zich wel aanmelden met een account.

Stap 2: Formulier opslaan

Sla het formulier dat u wilt ondertekenen op via uw computer.

Stap 3: Formulier openen

Wilt u het document openen, klik dan in Adobe op:

  • Bestand (linksboven in de taakbalk)
  • Klik vervolgens op Openen
  • Selecteer in het venster het formulier dat u wilt openen
  • Klik op Openen.

Stap 4: Formulier invullen

Vul het formulier in door op de blauwe velden te klikken. Lees de tekst bij punt 7 “Ondertekening” goed. Hier leest u welke personen het formulier moeten ondertekenen. Heeft u alles ingevuld? Dan bent u klaar om te ondertekenen.

Hulp bij het regelen van uw pgb

Doorloop het stappenplan en ontdek hoe u uw persoonlijk budget regelt.

Naar het stappenplan voor pgb

Stap 5: Formulier digitaal ondertekenen

Voor het zetten van uw handtekening doorloopt u een aantal stappen. Klik aan de rechterkant in het document op het icoon voor Invullen en ondertekenen. U herkent dit icoon aan het paarse potlood.

Stap 6: Zelf ondertekenen

In de werkbalk boven het document verschijnt nu een blokje met de tekst “Zelf ondertekenen”. Klik op de tekst “Zelf ondertekenen”. Klik vervolgens op “Initialen toevoegen”.

Stap 7: Opties voor uw digitale handtekening

In het venster dat opent, krijgt u 3 opties om uw initialen toe te voegen: u kunt typen, tekenen of een afbeelding toevoegen. U kiest bij voorkeur voor de optie “Tekenen”.

afbeelding met uitleg voor het tekenen van handtekening

Stap 8: Uw digitale handtekening maken en plaatsen

Sleep met uw muis en maak uw digitale handtekening.

  • In Adobe staat standaard aangevinkt dat het programma uw handtekening onthoudt. Zie het rode blok in de afbeelding. Als u niet wilt dat Adobe uw handtekening onthoudt, verwijder dan het vinkje bij de tekst “Initialen opslaan”. (zie rood kader). Als u klaar bent, klik dan op “Toepassen”. U kunt nu uw handtekening plaatsen in het goede hokje.
  • Heeft u een handtekening in het verkeerde hokje gezet? Geen probleem! U verwijdert de handtekening eenvoudig. Klik op uw handtekening in het hokje. Klik vervolgens op het Prullenbak-symbool. U kunt nu de handtekening opnieuw zetten.

Stap 9: Het ondertekende formulier opslaan

 Sla het ondertekende formulier op:

  • Klik linksboven in de taakbalk op “Bestand”
  • Selecteer “Opslaan” als in het uitvouwscherm.

U heeft nu het formulier met uw handtekening opgeslagen.

Stap 10: Het formulier laten ondertekenen door anderen

Pgb-formulieren moeten in veel gevallen door meerdere personen ondertekend worden. Denk aan de budgethouder of iemand anders die het pgb beheert. Vul het pgb-formulier samen in of mail het formulier met uw handtekening naar de andere personen. Bij het digitaal ondertekenen van het formulier volgen zijn de stappen hierboven.