Bewust ouder worden? Zorgkantoor helpt met serious game

15 februari 2021

Voor veel mensen blijkt het lastig te zijn om na te denken en te praten over ouder worden. Helemaal als het gaat om de langdurige zorg die ze dan misschien nodig hebben. Reden voor Menzis en ons Zorgkantoor om te onderzoeken hoe we ouderen hierbij kunnen helpen. In gesprek erover met initiatiefnemers Esther Harsevoort (medisch advies) en Hanna Baauw (controles).

Waar ligt de barrière om bewust bezig te zijn met ouder worden?
“Dat zit ‘m in een paar dingen. Voor de juiste langdurige zorg gaan ouderen over van de Zorgverzekeringswet (Zvw) naar de Wet langdurige zorg (Wlz). En die overgang is ingewikkeld. Alleen al door het verschil tussen het eigen risico van de Zvw en de eigen bijdrage van de Wlz. Maar ook doordat er meer zorg beschikbaar is in de Zvw dan in de Wlz. Tel daarbij op dat ouderen langdurige zorg écht als laatste station zien. Mensen kennen onvoldoende de mogelijkheden van verpleeghuiszorg en langdurige zorg thuis, en hebben er nog steeds een negatief gevoel bij.”

Hoe kunnen we die drempel verlagen?
“Een mooie manier om ouderen te helpen zelf na te denken over hun toekomst, is door het hen te laten ervaren. Door hen bewust keuzes te laten maken voor de zorg die zij nodig hebben. Zoals we dat met z’n allen ook doen bij bijvoorbeeld een woning, vakantie, studie of energiemaatschappij. Het is inmiddels een vanzelfsprekendheid dat we met dit soort zaken bewust bezig zijn. Voor de langdurige zorg moet het dat ook worden. We proberen dit nu aan te wakkeren met een ‘serious game’.”

Vertel: een serious game …
“Met zo’n serious game kunnen mensen verschillende scenario’s uitproberen en de gevolgen ervan ondervinden. Kies je ervoor om zorg thuis te organiseren; hoe ziet je leven er dan uit? Of besluit je van verpleeghuiszorg gebruik te maken; wat betekent dát voor je? Of misschien stel je de zorg uit; welke consequenties heeft dat? In de game ervaar je dus wat een beslissing voor je doet. En het mooie is: je kunt een stap terugdoen in het spel en een andere keuze maken. Als je je wensen en gegevens zo concreet mogelijk invoert, ontstaat er een zo reëel mogelijk beeld.”

Gamen en ouderen; is dat de perfecte combinatie?
“We zien de serious game als een laagdrempelige manier om het gesprek aan te gaan met de (klein)kinderen van ouderen. Zij kunnen hun (groot)ouders tenslotte goed helpen bij het regelen bij de juiste zorg. Uit onderzoek blijkt dat (klein)kinderen hun tablet vaak inzetten om spellen te spelen. Een game rondom de langdurige zorg sluit daarbij fijn aan.”

Wanneer is de serious game een feit?
“Eind 2020 zijn we gestart met het ontwerpen van de game. Hiervoor hebben we een 48 uur durende hackathon op poten gezet. Samen met zorgvragers, mantelzorgers en creatieve professionals van The Next LabConnect Holland en RauwCC. In deze snelkookpan zijn 3 ontwerpen ontstaan, die we de komende tijd verder handen en voeten geven. We verwachten dan rond de zomer de serious game te kunnen inzetten.”