Eigen bijdrage

Voor Wlz-zorg betaalt iedereen vanaf 18 jaar een eigen bijdrage. De eigen bijdrage betaalt u maandelijks aan het Centraal Administratie Kantoor (CAK). De hoogte van de eigen bijdrage hangt af van uw persoonlijke omstandigheden. Op deze pagina geven we u er graag uitleg over.

Wanneer start mijn eigen bijdrage?

Zodra u Wlz-zorg ontvangt, sturen wij uw gegevens naar het CAK. U hoeft hier zelf niets voor te doen. Vervolgens ontvangt u een brief (beschikking) van het CAK waarin staat wat de hoogte van uw maandelijkse eigen bijdrage is. De factuur volgt daarna.

Hoe wordt de eigen bijdrage bepaald?

De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van uw inkomen en vermogen, uw leeftijd, huishouden en zorg. Wilt u weten hoeveel u ongeveer moet betalen? Bereken dan uw eigen bijdrage met de rekenhulp van het CAK.

Twee soorten eigen bijdrage Wlz

Binnen de langdurige zorg zijn er 2 soorten eigen bijdrage: een lage en een hoge eigen bijdrage. U betaalt een lage eigen bijdrage als u uw zorg thuis ontvangt. En de eerste vier maanden tijdens uw verblijf in een instelling. Daarna betaalt u meestal de hoge eigen bijdrage.

Er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld als uw partner nog thuis woont. Of als u voor kinderen moet zorgen. Dan blijft u de lage eigen bijdrage betalen.

Vragen over de eigen bijdrage

Wilt u meer weten over de eigen bijdrage? Op de website van het CAK vindt u meer informatie.
Heeft u een vraag aan het CAK? Neemt u dan contact met hen op.

Veelgestelde vragen