Bestuurlijk akkoord Gehandicaptenzorg

Eind vorig jaar vond de eerste (landelijke) bijeenkomst plaats over het kanslijnen akkoord in de gehandicaptenzorg. Deze bijeenkomst was bedoeld om concreet plannen te maken voor de transitie in de gehandicaptenzorg. Ook hier zien we de effecten van de personele krapte en de noodzaak om bijvoorbeeld met technologie, de zorg in stand te houden. En ook het belang om de zorg te verlenen in een situatie ‘zoals thuis’ en het netwerk van de cli├źnt te betrekken. De eerste (landelijke) bijeenkomst was een groot succes en wordt binnenkort herhaald.

Over het kanslijnen akkoord

In februari 2022 hebben de Vereniging Gehandicapten Zorg Nederland (VGN) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) een landelijk akkoord gesloten voor een toekomstbestendige gehandicaptenzorg. In dit akkoord zijn een 5-tal kanslijnen benoemd.

We verwachten dat zorgaanbieders een keuze maken voor verdere uitrol van minimaal 2 kanslijnen binnen hun organisatie. Niet elke kanslijn is even urgent voor iedere organisatie of regio. Het is de bedoeling dat iedere organisatie, geïnspireerd door de kanslijnen, eigen keuzes maakt die passen bij de organisatie en de regio. Verschillende locaties kunnen hierin andere keuzes maken.

Startpositie en eerste stappen

De eerste acties zijn het bepalen van de startpositie en de eerste stappen; hierover zijn inmiddels gesprekken gestart met zorgaanbieders.

Blijf op de hoogte

Vanuit de landelijke transitiemanagers worden regelmatig nieuwsbrieven gepubliceerd rondom dit Bestuurlijk akkoord. Voor verdere inspiratie verwijzen wij u graag de meest recente uitgave.