Reactie zorgkantoren op uitspraak kort geding inkoop gehandicaptenzorg

Vandaag deed de rechter uitspraak in het kort geding dat de VGN en aanbieders van gehandicaptenzorg aanspanden tegen zorgkantoren*. Het kort geding ging over elementen uit het inkoopbeleid voor langdurige zorg. De rechter bepaalde dat zorgkantoren hun inkoopbeleid niet hoeven aan te passen**. De zorgkantoren herkennen zich in de uitspraak van de rechter.

De zorgkantoren begrijpen de zorgen van de aanbieders. Zij zien dat er een moeilijke opgave ligt. De vraag naar zorg neemt toe, net als de personeelstekorten. In de gehandicaptenzorg neemt bovendien de complexiteit van de zorgvraag toe. Er is een landelijke transformatie nodig om de langdurige zorg toegankelijk, betaalbaar en van goede kwaliteit te houden. Dat maakt de samenwerking tussen zorgaanbieders en zorgkantoren belangrijker dan ooit. Met zorgaanbieders in de regio zijn de zorgkantoren dan ook continu in gesprek om de transformatie samen tot stand te brengen.

* CZ, Menzis, Salland, VGZ, Zilveren Kruis, Zorg en Zekerheid
** Zorgkantoor Menzis moet van de rechter in hun inkoopbeleid twee aanpassingen aanbrengen. Dit wordt door zorgkantoor Menzis opgepakt.